Skip to content
Home » Blog » Bioterapija in Bolečina

Bioterapija in Bolečina

Bioenergija, biotearpija in bolečina

Bioterapija in bolečina. Kako lahko odpravimo bolečino na naraven način.

Bolečina

Bolečina je ena najpogostejših problemov zakaj se ljudje obrnejo na pomoč k zdravniku ali bioterapevtu. Kot izgleda, lahko pred marsikatero težavo ali problemom v življenju zamižimo, jo ignoriramo ali se z njo ne ukvarjamo, vendar je bolečina tista, katera nas opozarja na škodljivo dogajanje v organizmu ali njeni neposredni okolici in ima varovalni učinek, opozarja nas, da problem obstaja in da ga moramo rešiti.

Po definiciji Mednarodnega združenja za proučevanje bolečine (IASP) je bolečina neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Nekateri posamezniki tožijo za bolečinami ob odsotnosti poškodbe, okvare tkiva ali prisotnosti patofizioloških razlogov, ki bi jo povzročali. Če oseba svojo izkušnjo dojema kot bolečino in o njej na tak način tudi poroča, jo je treba tako tudi obravnavati.

VRSTE BOLEČIN

V osnovi lahko razlikujemo telesno in duševno bolečino, ki je lahko akutna ali kronična.

Akutna telesna bolečina je najpogosteje povezana s poškodbo tkiva, kot je na primer zvin, zlom, zobobol, glavobol. Tovrstna bolečina traja določen čas in izzveni, ko se poškodba tkiva zaceli. Tako je tudi akutna duševna bolečina povezana z akutnim duševnim dogodkom ali izgubo.

Kronična bolečina je bolečina, ki je prisotna dlje kot 6 mesecev. Kronična bolečina ni več simptom, ampak bolezen. Zaradi kronične bolečine lahko pride do mnogih drugih nevšečnosti, kot so nespečnost, utrujenost, depresija ali kronični stres. Zaradi tega lahko kronična bolečina močno vpliva na kakovost življenja.

Kronična bolečina pa je bolečina, ki ostaja tudi po tem, ko osnovni vzrok bolezni ali poškodbe izgine, ali kadar vzroka ni mogoče odstraniti. Traja več kot tri do šest mesecev in se lahko nadaljuje neomejeno dolgo. Je patološka bolečina, ki ne pomeni samo ponavljajoče se ali dalj časa trajajoče akutne bolečine kot simptoma, temveč je sama po sebi bolezen.

BIOTERAPIJA IN BOLEČINA

Do danes je bilo objavljenih več kot 30 kliničnih preizkusov, ki poročajo o učinkih bioenergijskih terapij na bolečino pri ambulantnih in hospitaliziranih populacijah bolnikov s kronično bolečino, artritisom in omejeno amplitudo giba. Na splošno študije kažejo, da je lahko bioenergijska terapija posebej obetavna za lajšanje intenzivnosti bolečine. Številne študije poročajo o ugodnih učinkih bioenergijske terapije. Raziskovalcem pa še vedno ni jasno, kako terapija z bioenergijo vodi do zmanjšanja bolečine. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4654788/)

Dr. Radovan Starc v svoji knjigi opisuje potencialne možne načine, kako lahko bioterapija deluje v primeru bolečine

–   Bioenergija ima neposredno ali posredno hitro protibolečinsko delovanje. Neposredno pomeni, da v možganih sprošča protibolečinske substance. Posredno protibolečinsko delovanje pomeni pri degenerativnem sklepu več sinovialne tekočine, zaceljenje tkiv in manj bolečinskih impulzov. (Starc, 2012)

Bolečine s katerimi se pogosto srečujemo v bioterapiji

Glavobol je najbolj pogosta zdravstvena težava oseb v Sloveniji, saj za njo trpi več kot 20% prebivalstva. Bioterapija se je pokazala za uspešna pomoč pri odpravljanju glavobola in kot terapija s katero lahko preprečimo ponovne epizode nastanka več oblik glavobola.

  • BOLEČINA V VRATU

Bolečine v vratu so pogosto povezane tudi z tenzijskim glavobolom, mravljinci po rokah, bolečine v ramenih, komolcih, občutek izgube moči v rokah, pekoč občutek med lopaticama, omotice, itd. Z bioterapijo lahko uspešno pomagamo pri vseh oblikah bolečin v vratu in njenih posledicah.

  • BOLEČINA V KRIŽU (IŠIAS)

Bolečine v hrbtenici, predvsem v ledvenem delu, nastajajo zaradi različnih vzrokov. Neglede na vzrok, je bioterapija uspešna metoda pomoči pri bolečinah v križu

  • BOLEČINA V KOLENU

Najpogostejši vzroki bolečine v področju kolena so degenerativne spremembe (obrabljenost ali artroza), vnetno dogajanje ali poškodba sklepa. Z bioterapijo pa uspešno zmanjšujemo ali odstranjujemo bolečino.

Bioterapija in bolečina. Ali lahko z bioterapijo pomagamo pri bolečinskih stanjih. Rok Mitić 2021